Den norske racingserien for historisk racing byr på adrenalin, spenning, tøffe biler og fint samhold. Se video! Racingserien som byr på alt fra Ford Mustang til Volvo Amazon og Opel Kadett.
Tekst: Stian Gundersen
Foto: Terje Tytlandsvik
Historisk racing vokser stadig i popularitet, og det er det gode grunner til. Alle kan i prinsippet finne seg en egnet bil og ta de nødvendige lisenser som skal til for å delta i serien. Det er snakk om flotte biler hvor det er nedlagt mange hundre timer (eller tusen) for å bygge bilen som man ønsker, for deretter å slippe den løs på banen. Dette er nok også en medvirkende årsak til at det er lite «plate-kontakt» og skader, for GENTLEMANS-fokuset gjelder også på banen. Sjåførene er flinke til å passe på sine egne og respektere andres biler. Man ønsker at de er like hele og fine også etter løpet.
Som regel kjøres det 12 runder. Det betyr fullt fokus i 12-15 minutter siden det er kanskje 15-20 biler på banen samtidig – og alle vil først fram. Løpene startes med rullende start, og alle sjåfører har med sin kvalifiseringstid fått en plass i start-feltet. På banen er det en salig blanding med Ford Mustang, -Falcon, -Escort og -Cortina. Dessuten Mini Cooper, Volvo 142 og -Amazon, Opel Kadett og -Ascona, samt ulike Alfa Romeo, Fiat og BMW for å nevne noen. Chevrolet Camaro og Corvette har også blitt brukt mye til asfalt-racing, og noen gamle flotte Jaguarer er også med og fighter om heder og ære.
Det kjøres med biler fra 3 tidsperioder. Det er NM klasse 8, som er årsklassene før 1966. Denne klassen kjører med enhetsdekk fra Dunlop Racing. Så er det klasse 9, som er årsklassen fra 1966 til 1971. Denne klassen kjører med gategodkjente dekk, ofte kalt for gate-slicks. Dette er dekk med meget godt grep, men fremdeles mønster og er godkjent for veibruk. Så er det klasse 10, som er biler fra 1972 fram til 1990. Her benyttes racing slicks og spesielle regndekk.
I tillegg så er det en gjesteklasse, med biler fram til år 2000. Denne kalles Touren Wagen Legenden og har fokus på såkalte «Touring Cars» som tidligere ble benyttet i blant annet DTM og BTCC.
Bilene er bygd i tråd med et internasjonalt regelverk, FIA Appendix K. Dette regelverket kan virke innviklet i starten, men det er god hjelp å få fra andre ildsjeler i historisk racing miljøet. Når bilen er godkjent med FIA Historic Technical Passport (HTP), kan den benyttes i hele Europa. Det er et flott miljø blant alle sjåfører og medlemmer, som gjør at det er lett å kose seg når man er på løp. Og så er det en sann glede å gå rundt i depot blant alle disse gamle flotte bilene, kikke litt, slå av en prat og la seg inspirere. Søndagene lages det felles lunsj for sjåfører og mekanikere og funksjonærer. Da samles alle ved et langbord i depotet og deler helgens opplevelser på banen.
AMCAR sponser historisk racing Norge, og Sesongen 2023 hadde løp på Vålerbanen, på Rudskogen og på den nye banen i Sokndal (ved Egersund). Banen i Sokndal ligger idyllisk plassert, oppe i fjellområdene ved Hauge i Dalane, med en fantastisk utsikt fra baneanlegget over Rogaland og fjellene i området. Denne banen er absolutt verdt et besøk. Det har vært kjørt 10 løp i Historisk Racing i 2023 på de ulike banene - og det var også en egen klasse for Historisk Racing i bakkeløpet på Lillehammer høsten 2023.
Vil du vite mer om Historisk Racing, så finner du det på Facebook eller www.historiskracing.no.